parallax background

Natuurvriendelijk isoleren.

Uw huis natuurvriendelijk isoleren?

In Nederland laten elk jaar duizenden woningeigenaren hun spouwmuren of daken isoleren. Goed voor een lagere energierekening, een comfortabel huis én voor het klimaat. Maar wist u dat bij het isoleren verblijfplaatsen van huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen verdwijnen? Of dat deze dieren de werkzaamheden niet overleven? Daar is nu een oplossing voor: Natuurvriendelijk isoleren. Ook ons bedrijf is getraind om op deze manier uw woning te isoleren.

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?

Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen vóórdat we gaan isoleren. Ook zorgen we voor nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren. Dit gebeurt in drie stappen, u hoeft hier zelf niets voor te doen.

  1. Natuurvrij maken. We geven vogels en vleermuizen vóór de isolatie de kans om uit uw woning te vertrekken. Daarvoor maken we de openingen onder de dakrand dicht en we plaatsen flappen voor openingen in de spouwmuur. De vogels en vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen. Dit gebeurt minimaal enkele dagen voor het isoleren. Bij het natuurvrij maken houden we rekening met het broedseizoen van vogels, en met de kraamperiode en winterrust van vleermuizen.
  2. Isoleren + andere verblijfplaats. Daarna komen we nog een keer langs om uw woning te isoleren. Daarbij zorgen we ervoor dat voldoende plekken beschikbaar blijven voor de dieren. De verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt. Uiteraard zonder dat u inlevert op het comfort van isolatie.
  3. Melding. Voor het isoleren van woningen met vogels of vleermuizen is ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig. Sommige gemeenten hebben een algemene ontheffing voor alle woonhuizen (geen huurwoning of appartement). Daar kunt u als woningeigenaar gebruik van maken. U hoeft dan niet zelf een ontheffing aan te vragen. Wij melden uw woning aan, zodat u gebruik kunt maken van deze ontheffing.

Natuurvriendelijk isolatiebedrijf

Niet elk isolatiebedrijf werkt op deze manier. Hiervoor moet eerst een gespecialiseerde training gevolgd en afgerond worden. Tijdens de training leren de deelnemers te werken volgens de eisen van het natuurvriendelijk isoleren en krijgen ze informatie over het belang van de kwetsbare vogels en vleermuizen voor de biodiversiteit in ons land. Tijdens het praktijkexamen moeten de deelnemers laten zien dat zij op een correcte wijze een woning natuurvrij kunnen maken en voor nieuwe verblijfplaatsen in de spouw kunnen zorgen. Onze medewerkers hebben het examen met goed gevolg afgelegd en kunnen op deze manier uw woning isoleren.

Wilt u hier meer over weten? Neem contact met ons op!

Onze adviseurs staan voor je klaar

Vragen over jouw huis isoleren?

Naam(Vereist)
Achternaam(Vereist)
* verplichte velden